RSS

Boxing Day: η μέρα που αγαπούν στο Nησί…

25 Dec
boxing dayΦανταστείτε ότι είστε Βρετανοί. Φανταστείτε ότι σας αρέσει το ποδόσφαιρο και μένετε στη γενέτειρα πόλη σας, άρα υποστηρίζετε και την τοπική ομάδα. Τότε, έχετε σοβαρές πιθανότητες να σας αρέσουν πολύ (υπερβολικά πολύ) τα Χριστούγεννα. Ή καλύτερα, η περίοδος των Χριστουγέννων. Ο λόγος απλός: αλκοόλ και ποδόσφαιρο σε περίοδο διακοπών. Δύο συνήθειες με τις οποίες έχουμε ταυτίσει τους Βρετανούς. Από όλες τις μέρες, αυτή που ξεχωρίζει είναι η Boxing DayΜόλις βγαίνει το πρόγραμμα του πρωταθλήματος όλοι ψάχνουν να βρούν με  ποιον παίζουν στην έναρξη, στη λήξη και στη Boxing Day! Τι είναι, λοιπόν, η Boxing Day για την οποία οι Βρετανοί κάνουν τόσο ντόρο;
 
Είναι η 26η Δεκεμβρίου. Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Είναι επίσημη αργία στη Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία  από το 1871 και οι ρίζες χάνονται κάπου μεταξύ ιστορίας και παράδοσης. Οι εκδοχές για την ονομασία της είναι πολλές. Η μία πιθανολογεί πως προέρχεται από τον όρο “Christmas Box” που σημαίνει «Χριστουγεννιάτικο δώρο», ενώ άλλη μία αναφέρει πως ανήμερα τα Χριστούγεννα γινόταν έρανος στις εκκλησίες υπέρ των φτωχών, και το κουτί στο οποίο μαζεύονταν τα χρήματα άνοιγε την επόμενη ημέρα. Αυτές θεωρούνται επικρατέστερες. Η σημασία που δίνουν σε αυτή την ημέρα φαίνεται από το γεγονός ότι αν η 26η Δεκεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, τότε η Boxing Day μεταφέρεται τη Δευτέρα, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν την αργία τους!
Στις μέρες μας έχει χαθεί αρκετά ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της ημέρας. Έχει αντικατασταθεί από τα ψώνια, το (πολύ) αλκοόλ και τα σπορ και πιο ειδικά το ποδόσφαιρο. Ειδικά το τελευταίο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει τους Βρετανούς από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.Από τις 20 Δεκέμβρη έως τις 9 Ιανουαρίου γίνονται 4 αγωνιστικές, αλλά και ο 3ος γύρος του FA Cup! Αυτός ο υπερβολικός αριθμος παιχνιδιών, θεωρείται από πολλούς ως ο λόγος για τον οποίο η εθνική ομάδα της Αγγλίας δεν πηγαίνει καλά στο Μουντιάλ και στο Euro, καθώς οι παίχτες δεν ξεκουράζονται σε μια περίοδο που το έχουν ανάγκη. Άντε να τα βάλεις, όμως, με τους Βρετανούς που είναι ταυτισμένοι με την έννοια «παράδοση». Υπάρχει βέβαια ένα ολόκληρο σκεπτικό γύρω από την αγωνιστική της Boxing Day. Μιας και είναι αργία, βολεύει να γεμίσουν τα γήπεδα με οικογένειες. Αυτό σημαίνει εορταστική ατμόσφαιρα, γεμάτα γήπεδα (μη σας φαίνεται περίεργο. Μη βλέπετε τα γήπεδα της Premier League μόνο, στις μικρότερες κατηγορίες δε συμβαίνει το ίδιο), κίνηση στα καταστήματα γύρω από τα γήπεδα.. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των φιλοξενούμενων οπαδών, προσπαθούν τα παιχνίδια αυτής της μέρας να είναι μεταξύ γειτονικών ομάδων. Σπάνια θα βρεις ντέρμπι ανήμερα της Boxing Day (προσπαθούν να κρατάνε το κλίμα των ημερών..), αλλά οι μετακινήσεις είναι ως επί το πλείστον κοντινές. Γενικά, έχτισαν ένα όνομα γύρω από αυτή τη μέρα (Brand name), το δυνάμωσαν αρκετά και το πουλάνε. Και έχει περάσει τόσο πολύ στο DNAτους, που οι ποδοσφαιρόφιλοι, και όχι μόνο, αγαπούν περισσότερο τηνBoxing Day από τα Χριστούγεννα!
Ενδεικτικό είναι το παρακάτω βίντεο:
Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Υγεία και ευτυχία! Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να είναι μαύρα για τη χώρα μας, αλλά δε χρειάζεται να μαυρίζουμε κι εμείς τις καρδιές μας. Ας σκεφτούμε τα λάθη μας, ας βάλουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά και ας ενδιαφερθούμε επιτέλους και για το διπλανό μας. Ας περιορίσουμε, τουλάχιστον, το κομμάτι της κρίσης για το οποίο ευθυνόμαστε εμείς..
“Πρώτη δημοσίευση: 25 Δεκεμβρίου 2011 – Betonia-stoiximatos
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 25, 2011 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: