RSS

15/4/1989 – Το Liverpool πενθεί…

15 Apr

liverpool15 Απριλίου 1989. Πόλη: Sheffield. Γήπεδο: Hillsborough Stadium. Αναμέτρηση: Liverpool –Nottingham Forrest

Ώρα: 15.06 Ο χρόνος σταματάει. Το Liverpool βυθίζεται στο πένθος και η βρετανική κοινή γνώμη παρακολουθεί αμήχανα. Η μεγαλύτερη τραγωδία στο βρετανικό ποδόσφαιρο είναι γεγονός.
 
Είναι η περίοδος, που τα κρούσματα χουλιγκανισμού στην Αγγλία είναι πολλά. Λόγω της τραγωδίας του Heysel, 4 χρόνια πριν, για την οποία υπεύθυνοι ήταν οι οπαδοί της Liverpool, οι αγγλικές ομάδες εκτίουν ποινή αποκλεισμού 5 ετών από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η Margaret Thatcher βρίσκεται στην εξουσία και η σκηνή του Madchester στο απόγειό της. Οι Liverpool καιEverton μονοπωλούν τα πρωταθλήματα στην Αγγλία, ενώ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οι Reds φαντάζουν ικανοί για την επίτευξη ενός double.
Το μεσημέρι της 15ης Απριλίου, στο ουδέτερο γήπεδο Hillsborough, η Liverpoolαντιμετωπίζει τη Nottingham Forrest του Brian Clough (πιθανό φαβορί για την κατάκτηση του treble, καθώς ήταν ήδη νικητές του League Cup), για τονημιτελικό του FA Cup. Το γήπεδο είχε χωριστεί σε δύο τμήματα, με τους οπαδούς της Liverpool να τοποθετούνται στη κερκίδα Leppings Lane (14,600 εισιτήρια). Επειδή απαιτούνταν χρόνος ώστε να εισέλθουν όλοι οι θεατές στο γήπεδο, υπήρχαν ενημερώσεις από τα MME ώστε όλοι να έχουν μπει ένα τέταρτο πριν την έναρξη του αγώνα. O όγκος των οπαδών της Liverpoolκαθυστέρησε, λόγω εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Μ62, με αποτέλεσμα να  υπάρξει συμφόρηση έξω από το γήπεδο. Όλοι ήθελαν να μπουν γρήγορα, ώστε να προλάβουν την έναρξη του αγώνα. Όσοι δεν είχαν εισιτήριο, αδυνατούσαν να απομακρυνθούν από το χώρο, λόγω του αυξανόμενου αριθμού οπαδών που συγκεντρώνονταν στο σημείο. Κάποια στιγμή, οι αστυνομικοί ανοίγουν μία επιπλέον είσοδο, η οποία δεν είχε τουρνικέ, και χρησίμευε ως έξοδος. Φυσικό κι επόμενο, τεράστιος όγκος φιλάθλων να μπει από εκείνη τη θύρα.
Καθώς, όμως, το υπεράριθμο πλήθος έμπαινε στις εξέδρες, οι θεατές που βρίσκονταν στα κιγκλιδώματα άρχιζαν να πιέζονται. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κομμάτι της εξέδρας να καταρρεύσει και ο κόσμος να μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για να γλιτώσει. Ο διαιτητής σταματάει το παιχνίδι. Το ρολόι έδειχνε 3.06 μ.μ.
 
Επικρατεί πανικός. Αμέσως, όλα τα κανάλια διακόπτουν τη ροή του προγράμματός του και συνδέονται με το Hillsborough. 94 άτομα πεθαίνουν από ασφυξία, εκείνη τη μέρα. Ένα αγοράκι υποκύπτει στα τραύματά του 4 ημέρες μετά, ενώ το τελευταίο θύμα πεθαίνει 4 χρόνια μετά κι ενώ βρισκόταν σε κώμα. Ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν και ένας ξάδερφος του σημερινού αρχηγού της Liverpool, Steven Gerrard. Ύστερα από χρόνια σημειώθηκαν αυτοκτονίες, οι οποίες αποδόθηκαν σε εκείνη την ημέρα.
Ο πόνος, όμως, δεν τελειώνει εκεί. Στις 19 Απριλίου, η φυλλάδα «The Sun», ιδιοκτησίας Rupert Murdoch (ναι, του γνωστού) εκδίδει το παρακάτω πρωτοσέλιδο:
Οι κατηγορίες για το συμβάν αποδίδονταν στους οπαδούς της Liverpool, οι οποίοι ούτε λίγο, ούτε πολύ, χαρακτηρίζονταν από την εφημερίδα ως κλέφτες, ζώα, και αναφέρθηκε ότι εμπόδιζαν την αστυνομία να βοηθήσει τα θύματαΦυσικά, όλες οι μαρτυρίες βασίζονταν σε ανώνυμες πηγές, σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα. Αυτό θεωρήθηκε τεράστια προσβολή από τους κατοίκους του Merseyside. Ενδεικτικό είναι ότι τα επόμενα χρόνια, οι διανομείς εφημερίδων της περιοχής μποϋκόταραν την εφημερίδα, και φυσικά ελάχιστα φύλλα πωλούνταν στο Liverpool (κάτι που συμβαίνει ακόμη και σήμερα). Η διοίκηση της εφημερίδας έχει απολογηθεί αρκετές φορές από τότε, χωρίς ποτέ να πείσει κανέναν. Το σύνθημα «Don’t buy the Sun» ισχύει ως τις μέρες μας.
Το επόμενο, όμως, χτύπημα κρατάει μέχρι σήμερα. Οι φάκελοι της τραγωδίας δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη. Σύμφωνα με το πόρισμα Taylor (πρόεδρος του δικαστικού σώματος εκείνη την περίοδο), υπεύθυνη για την τραγωδία ήταν ηαστυνομία. Για τους κατοίκους του Liverpool, εκτός της ηγεσίας της αστυνομίας, θεωρείται και η πρωθυπουργός Thatcher. H ομάδα «OfficialHillsborough Justice Campaign», που ιδρύθηκε το 1998, έχει σαν στόχο την πληροφόρηση του κόσμου γύρω από το συμβάν, αλλά και το άνοιγμα των φακέλων. Ήδη η συλλογή υπογραφών είχε τεράστια συμμετοχή (πάνω από 120.000) και το θέμα προωθήθηκε πριν λίγους μήνες στο κοινοβούλιο. Απαίτηση των οικογενειών των θυμάτων είναι μία: να αποδοθεί δικαιοσύνη. Πιστεύεται ότι αυτή που γνωρίζει πολλά και μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση, είναι η Thatcher. Όλοι επιδιώκουν να ανοίξει ο φάκελος, πριν η «Σιδηρά Κυρία» πεθάνει!

 

Το πόσο «πονάει» η συγκεκριμένη ημέρα την οικογένεια της Liverpool, δεν είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς. Ενδεικτικά θα πω, ότι όποιος έχει κάνει κάποια υποτιμητική ή ειρωνική δήλωση για το συμβάν, έχει δεχτεί συντονισμένα πυρά από κατοίκους της πόλης, από οπαδούς της Liverpool, ακόμη και από ΜΜΕ της πόλης. Πρόσφατο παράδειγμα, ο άγγλος entertainer,Alan Davies. Στην 20η επέτειο της τραγωδίας (2009), ο τρίτος τερματοφύλακας της Liverpool, Charles Itandje, «πιάστηκε» από το φακό να παίζει την ώρα της τελετής στο Anfield. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μια νύχτα να απομακρυνθεί από την πρώτη ομάδα, και στο τέλος της επόμενης χρονιάς να αποχωρήσει.

 

Τη μέρα αυτή, η Liverpool αρνείται να αγωνιστεί (όπως έγινε φέτος για τα ημιτελικά του κυπέλλου, οπότε ο αγώνας μετατέθηκε μία ημέρα πριν), καθώς στο Liverpool λαμβάνει χώρα το ετήσιο μνημόσυνο και μια σειρά από δράσεις, στη μνήμη των θυμάτων. Σύσσωμη η ομάδα βρίσκεται εκεί. Για τη μνήμη των θυμάτων, στο Anfield στήθηκε μνημείο, ενώ στο σήμα της ομάδας τοποθετήθηκαν οι φλόγες δεξιά κι αριστερά. Στα παιχνίδια της Liverpool θα δείτε πανό και σημαίες να κυματίζουν, γράφοντας «Justice for the 96».
Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και η ημέρα αυτή δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί. Ας υπάρξει, τουλάχιστον, δικαιοσύνη για τους 96…


Υ.Γ. Το γεγονός του Hillsborough αποτέλεσε την αφορμή, ώστε το Αγγλικό ποδόσφαιρο να αλλάξει να αλλάξει, τόσο σε επίπεδο αγωνιστικών χώρων, όσο και σε επίπεδο οργάνωσης. To 1992, η ίδρυση της Premier League ήταν γεγονός.
Για την ιστορία, εκείνη τη χρονιά, η Liverpool κέρδισε τον τίτλο του FA Cup, επικρατώντας της Everton (3-2), ενώ έχασε το πρωτάθλημα από την Arsenal, στο πασίγνωστο, πλέον, μεταξύ τους παιχνίδι την τελευταία αγωνιστική (0-2). Ο συγγραφέας Jason Cowley, στο βιβλίο του “Το Tελευταίο Παιχνίδι”, με αφορμή το παιχνίδι Liverpool – Arsenal, περιγράφει τα γεγονότα μετά το Hillsborough και τη μετάβαση του αγγλικού ποδοσφαίρου, από την -ως τότε γνωστή του μορφή-, στην νέα εποχή της Premier League.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Απριλίου 2012 – betonia-stoiximatos

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το φίλο Νίκο, αρχισυντάκτη της σελίδας LiverpoolFans.gr, για τη δημοσίευση της παρούσας ανάρτησης

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on April 15, 2012 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: