RSS

The Real Dons – Μια υπόθεση, διαφορετική…

02 Dec

crazy gang 1988

Λέγεται ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Δεκτό, αλλά στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο οι τροπαιούχοι που τη διαμορφώνουν. Η ιστορία γράφεται κάποιες φορές εκτός γηπέδων. Θα «ταξιδέψουμε» σήμερα κάπου κοντά στο Λονδίνο, για μια «κόντρα» διαφορετική από τις άλλες. AFC Wimbledon – Milton Keynes Dons. Το ερώτημα που έχει προκύψει είναι: «Ποιοι είναι οι πραγματικοί Dons»; Μια υπόθεση που «ταρακούνησε» τη βρετανική ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, και παραμένει αντικείμενο συζήτησης μέχρι σήμερα.

Μια μικρή, νοσταλγική εισαγωγή

vinnie jones

14 Μαϊου 1988, Wembley Stadium: ηWimbledon FC, η Crazy Gang του βρετανικού ποδοσφαίρου πετυχαίνει μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του Κυπέλλου Αγγλίας, νικώντας τη Liverpool (1-0) στον τελικό. Ποδοσφαιριστές όπως οι DennisWise, Vinnie Jones, John Fasanu, LawrieSanchez γίνονται ήρωες στα μάτια των οπαδών τους. Εκείνη τη στιγμή τίποτε δεν προμήνυε την οδύσσεια του club (και περισσότερο των οπαδών) τα επόμενα χρόνια.

 Λίγα ιστορικά στοιχεία

Οι συζητήσεις για μεταφορά της έδρας της Wimbledon FC, από την ομώνυμη λονδρέζικη γειτονιά, στο Milton Keynes (50 μίλια μακριά) είχαν ξεκινήσει από το 1980. O τότε πρόεδρος, Rod Noades ήρθε σε επαφή με το συμβούλιο τουMilton Keynes, βλέποντας προοπτική στην περιοχή για την ανέγερση νέου σταδίου, με εμπορικά οφέλη. Επίσημη δικαιολογία ήταν ότι το συμβούλιο τουMerton, δεν ήθελε πλέον την ομάδα στην περιοχή. Το σχέδιο δεν περατώνεται, όμως τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας στα early 90s, το επαναφέρουν στο προσκήνιο. Τον Μάιο του 2000, έρχεται ο υποβιβασμός στηνChampionship και την επόμενη σεζόν, η προσέλευση των θεατών στο γήπεδο μειώθηκε περισσότερο από 50%. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει..

Τα κρίσιμα γεγονότα

Τον Απρίλιο του 2002, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) μεταθέτει την ευθύνη για την απόφαση τηςAFC Wimbledon μεταφοράς της έδρας, σε μια τριμελή επιτροπή (και ενώ η ίδια είχε δώσει αρνητική απάντηση σε πρώτη φάση). Με ψήφους 2-1, η Επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της μεταφοράς της ομάδας στοMilton Keynes. Έλα, όμως, που οι οπαδοί τηςWimbledon FC, από την επόμενη κιόλας μέρα της απόφασης της Επιτροπής, ξεκίνησαν διαδικασίες για τη δημιουργία της δικής τους Wimbledon και  κληρονόμο της ομάδας που υποστήριζαν ως τότε.. Λίγες μέρες αργότερα, η AFC Wimbledon είναι γεγονός! Ξεκινάει από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αγγλίας, ενώ ταυτόχρονα η «εκφυλισμένη» Wimbledon FC, αγωνίζεται ακόμη στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η μετακόμιση, τελικά, συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2003, και το 2004 η ομάδα αλλάζει όνομα σε Milton Keynes Dons.

mk dons Και κάπου εδώ αρχίζει η κόντρα, η οποία δύσκολα θα σταματήσει. Δεν είναι κόντρα θρησκευτική, όπως το Celtic – Rangers. Δεν είναι τοπική – γεωγραφική, όπως τα ντέρμπι του Liverpool, τουManchester ή του Λονδίνου. Δεν είναι ούτε πολιτική, όπως είχαμε δει στο Sunderland –Newcastle. Απλά, για τους οπαδούς της AFC Wimbledon είναι κλοπή της ιστορίας και του ονόματοςWimble-DON λεγόταν η ομάδα, και το παρατσούκλι ήταν «The Dons». Και καλά, ρε πρόεδρε (Pete Winkelman), πήρες την ομάδα από την πόλη, της πήρες τα τρόπαια, το «Dons» γιατί το κόλλησες δίπλα από το Milton Keynes;; Μαχαίρι στις πληγές των οπαδών της AFC, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τoυς ΜΚ, ως Franchise Team! Μια ομάδα που χρησιμοποιεί το όνομα και την ιστορία της δικής τους, για να υπάρξει στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Ο νυν πρόεδρος των MK Dons (και πρόεδρος της Wimbledon FC, όταν έγινε η μεταφορά), σε ερώτηση γιατί δεν αφαιρεί το Dons από το όνομα της ομάδας του, αποκρίθηκε ότι δεν του ζητήθηκε από τους οπαδούς κάτι τέτοιο. Υποκριτικό, κατά τη γνώμη μου, αν αναλογιστούμε ότι δεν άκουσε τους οπαδούς της πρώην ομάδας του, όταν του ζητούσαν να μη μεταφέρει την έδρα.
Πώς κύλησαν τα χρόνια (ποδοσφαιρικά)..
Όμορφα και για τους δύο. Οι MK Dons τα πρώτα χρόνια τους βρέθηκαν στηLeague 2 (τέταρτη κατηγορία), όμως τα τελευταία χρόνια, σταθεροποιήθηκαν στη League 1 και φέτος, πραγματοποιώντας σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Η AFC Wimbledon ανέβηκε αρκετά γρήγορα τις κατηγορίες και από πέρυσι βρίσκεται στη League 2! Παλεύουν για τη σωτηρία τους και την καθιέρωσή τους στις επαγγελματικές κατηγορίες.
Όμως, η κληρωτίδα κάνει τερτίπια. Και φέτος, είπε να μας δώσει το ζευγάρι Milton Keynes Dons – AFC Wimbledon για το δεύτερο γύρο του FA Cup! Τη Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου, στο Stadium MK, οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά. Για όσους είναι έξω από το χορό, η αναμέτρηση δείχνει ιδανική ώστε η AFC να πάρει την εκδίκησή της και να γραφτούν νέες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αλλά, δεν είναι έτσι… Αν περιμένετε ότι οι οπαδοί της Wimbledon εύχονταν να κληρωθούν με τους MK, κάνετε λάθος. Πολλοί, δεν ήθελαν να τύχει αυτό το ματς, ενώ ένας αρθρογράφος δήλωσε ότι για πρώτη φορά παρακαλούσε να χάσει η ομάδα του, στον προηγούμενο γύρο! Ο σύνδεσμος φιλάθλων της AFC Wimbledon δήλωσε ότι θα μποϋκοτάρει το παιχνίδι, με το να μην εμφανιστούν στο γήπεδο. Η αιτιολόγηση; Δεν θεωρούν την αντίπαλη ομάδα ως υπαρκτή, αλλά ως κλέφτες που καπηλεύονται την ιστορία τους! Επίσης, η διοίκηση των φιλοξενούμενων δήλωσε ότι δε θα δεχτεί φιλοξενία από την αντίστοιχη των MK, αλλά θα μεταβούν στο παιχνίδι μεμονωμένα. Ο προπονητής των Wombles, Neal Ardley, παλιά δόξα της Crazy Gang, είναι απόλυτος: «Δεν πρόκειται να δεχτώ ποτέ πρόταση από τους MK Dons. Πρέπει να έχουμε αρχές». Είναι περισσότερο περίπλοκο από μια απλή έχθρα, δε νομίζετε; Πάντως, η κίνηση των εισιτηρίων ήταν καλή τις προηγούμενες ημέρες. Μένει να δούμε τις κερκίδες αύριο.
Σαν επίλογος…
Μην κρίνετε τους οπαδούς της AFC Wimbledon, ούτε τη διοίκηση των MKDons. Έξω απ’ το χορό, πολλά τραγούδια λέμε! Το ζήτημα είναι περίπλοκο και ίσως να έχετε μια πιο ξεκάθαρη άποψη, αν συζητήσετε με κάποιον οπαδό και σας μιλήσει για το ακριβώς νιώθει. Απ’ ότι καταλαβαίνω, δεν υπάρχει μίσος, αλλά πόνος. Με αφορμή το μεταξύ τους παιχνίδι, θέλησα να θίξω ένα ζήτημα που με ενοχλεί, όταν συμβαίνει. Την εισβολή των διοικήσεων και των κεφαλαίων τους, στο χαρακτήρα των ομάδων και των πρωταθλημάτων γενικότερα και κατά συνέπεια, την αλλοίωσή τους. Εμίρηδες, Ρώσοι, Ταϋλανδοί έχουν εισβάλει στο αγγλικό ποδόσφαιρο και δε βλέπω καμία διάθεση να σεβαστούν τις ομάδες που αγόρασαν. Δέχομαι ότι το χρήμα κινεί τα πάντα, αλλά επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι αν και νόμιμες οι κινήσεις τους, δεν είναι και ηθικές. Οι διοικήσεις, οι ποδοσφαιριστές, τα μετάλλια έρχονται και φεύγουν. Οι οπαδοί είναι η κόλλα που κρατά όλα τα υπόλοιπα ενωμένα και τον οργανισμό- ομάδα ζωντανό. Αύριο, θα αναμετρηθούν το επίσημο παιδί τηςWimbledon FC, με το αυθεντικό. Μακάρι, να χαμογελάσουν οι δεύτεροι. Οι Real Dons!
Πρώτη δημοσίευση: 2 Δεκεμβρίου 2013 – betonia-stoiximatos
Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 2, 2012 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: