RSS

Kerry vs Offaly 1982 – Το τελος της ιστορίας γράφτηκε διαφορετικά…

01 Dec

…and the game is on!

 

Μία στιγμή, αρκούσε. Μια στιγμή. Ένα γκολ, από έναν «ξεχασμένο». Και η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά. Και η Ιστορία τους έβαλε όλους στη θέση τους.

Η κομητεία (County) Offaly (Irish: Contae Uíbh Fhailí) βρίσκεται στο κεντρικό κομμάτι της Ιρλανδίας. Ένα County με μεγάλη αγάπη για τα Gaelic sports, η ποδοσφαιρική ομάδα του οποίου (σ.σ. Gaelic Football) στα τέλη της δεκαετίας του ’70 έψαχνε τη χαμένη αίγλη της και τον «All Ireland» τίτλο που κέρδισε τελευταία φορά το 1972.

Η κομητεία Kerry (Irish: Contae Chiarraí) είναι ίσως το ομορφότερο κομμάτι της Ιρλανδίας. Γεμάτο τοπία απίστευτης φυσικής ομορφιάς, με τεράστια ιστορία, τόσο για τη συμμετοχή των ντόπιων στον αγώνα της ανεξαρτησίας εναντίων των Βρετανών, όσο και για το ρόλο που διαδραμάτησε στην περίοδο του Ιρλανδικού Εμφυλίου. Ένα County με τεράστια ποδοσφαιρική παράδοση, το οποίο έχει χαρίσει στο άθλημα την πιο επιτυχημένη ομάδα όλων των εποχών, που κέρδισε 4 συνεχόμενους All Ireland τίτλους (1978-1981, στο inter-county gaelic football)![1]

Για τους Ιρλανδούς, τα Gaelic sports είναι σημαντικό κομμάτι της παράδοσης, της ταυτότητας, της καθημερινότητάς τους. Το Gaelic Football και το Hurling έχουν τους δικούς τους ήρωες, όχι τόσο  «αστραφτεροί» όσο τα αστέρια της Premier League, κατέχουν όμως μεγαλύτερο κομμάτι στις καρδιές των Ιρλανδών καθώς είναι «…ένας από εμάς»:  ο ξάδερφος, ο γείτονας, ο ηλεκτρολόγος του διπλανού χωριού. Οι παίχτες παραμένουν ερασιτέχνες[2], ενώ είναι υποχρεωμένοι να παίζουν μόνο στο County στο οποίο ανήκουν. Φανταστείτε κάποιον «ερασιτέχνη» που δουλεύει στο Δουβλίνο και πρέπει να ταξιδεύει 3-4 φορές τη εβδομάδα για προπονήσεις/αγώνες στο Cork.[3] Δύσκολο, ακόμα και στη σκέψη…

 

.. And it’s Five in a row

Five in a row,

It’s hard to believe,

we’ve got Five in a row…

 

Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στον τελικό του 1981, τον οποίο κέρδισε εύκολα το Kerry. Εκείνος ο τελικός ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του Offaly μετά το ‘72. Είχαν δυναμώσει αρκετά, ώστε να αφήνουν εκτός ημιτελικών το παραδοσιακά δυνατό Δουβλίνο[4]. Αντίθετα, για το Kerry ήταν ‘το 4ο συνεχόμενο’, επίτευγμα που μόνο το Wexford και –ξανά- το Kerry είχαν κατορθώσει. Και κάπου εκεί, «η ψύχωση για το 5ο» ξεκίνησε…

Το κλίμα στις τάξεις του Kerry ήταν πανηγυρικό όλη τη χρονιά. Το τραγούδι «Five in a row» ήταν μόνιμα στα χείλη όλων. Το αστείο είναι ότι αναφέρεται στο ήδη κατακτημένο «5ο», όμως γίνεται hit ήδη πριν τον τελικό(;;), δείχνοντας την υπέρμετρη βεβαιότητα όλων για τη νίκη. Άλλωστε, ποιος θα σταματούσε τους μόνιμους πρωταθλητές;

Η ήττα του 1981 ήταν ορόσημο για την ομάδα του Offaly. O προπονητής Eugene McGee είχε καταφέρει μέσα σε 5 χρόνια να κάνει το Offaly μόνιμο πρωταθλητή της περιφέρειας του Leinster, πετυχαίνοντας τον πρώτο στόχο του: να ξεπεράσει το Δουβλίνο. Ο δεύτερος ήταν να βάλει από κάτω και το Kerry. Οι προπονήσεις έγιναν σκληρότερες και η ομάδα έδειχνε να πιστεύει στις δυνατότητές της.

 

16 Σεπτεμβρίου 1982. Στo Croke Park συγκεντρώνονται περισσότερα από 60000 άτομα για το μεγαλύτερο –ίσως- παιχνίδι της ιστορίας του Gaelic Football. Για πρώτη φορά, μια ομάδα έχει την ευκαιρία να κερδίσει το 5ο συνεχόμενο – και το Kerry είναι τόσο κοντά. Οι ποδοσφαιριστές του Kerry έχουν επιβιβαστεί στο σταθμό τρένων του Killarney με τιμές ηρώων. Εκεί, δίνουν ραντεβού να γιορτάσουν όλοι μαζί την επόμενη μέρα. Το Offaly είναι στην καλύτερη… heavy underdogs! Άλλα έχουν πίστη – πίστη στους εαυτούς τους, πίστη στο σχέδιο που προετοίμαζαν όλη τη χρονιά.

 

‘..Liam Currams with it… carrying it… shots it high… and it’s over the bar! First score of the game! One point to no score in favor of Offaly!

 

Οι οπαδοί του Offaly έχουν καταλάβει το πέταλο Hill 16 στη μεριά του τρένου, για το οποίο ο μύθος λέει πως χτίστηκε με ερείπια από το Easter Rising (1916). Στις μέρες μας, παραμένει κερκίδα ορθίων. Η ομάδα τους μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, όμως το Kerry γρήγορα φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα του. Το Offaly δίνει έναν από τους καλύτερους αγώνες του, όμως στο ημίχρονο βρίσκεται μόλις ένα πόντο μπροστά: Kerry 0-9 Offaly 0-10[5]. Το παιχνίδι έχει ρυθμό, οι μάχες είναι σκληρές.

 

‘…but unfortunately, it is now starting to rain. And with that, the referee blows his half-time whistle.’

 

Το δεύτερο ημίχρονο προμηνύονταν πολεμικό – και έτσι ήταν. Η βροχή δε σταματούσε και ο αγωνιστικός χώρος γινόταν βαρύς. Ενώ το Kerry προηγείται με ένα γκολ (0-12, 0-11), ο Egan παλικαρίσια κερδίζει πέναλτι! Η ευκαιρία του Kerry να ξεφύγει στο σκορ. O Mikey Sheehy (Kerry), από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και ο μόνος που δεν είχε χάσει λεπτό από την 5ετή πορεία του Kerry, απέναντι στον Martin Furlong (Offaly), τον εμβληματικό τερματοφύλακα, πρωταθλητή του ‘72.

 

…Mikey Sheehy to take the kick, Martin Furlong in the goal… and he saved it! He saved it!

 

Το Offaly μένει ζωντανό! Το Kerry επιμένει και έξι λεπτά πριν τη λήξη προηγείται με τέσσερις πόντους! Οι εντολές του προπονητή McGee ηταν ξεκάθαρες: «το Kerry μπορεί να νικηθεί μόνο στα τελευταία λεπτά. Τότε θα επιτεθούμε». Το Kerry μπαίνει σε defence mode και δίνει μέτρα. Ενώ θα περιμέναμε το Offaly να κυνηγήσει το γκολ, όταν τους δίνονταν η ευκαιρία, απλά έπαιρναν τον πόντο. Δύο λεπτά πριν τη λήξη: Kerry 0-17 Offaly 0-15. Στο μεταξύ περνάει στο παιχνίδι ο Seamus Darby, ένας μεγάλος σε ηλικία επιθετικός, «χρυσός» το 1972, με ειδικότητα τα  δύσκολα γκολ. Κλήθηκε στην ομάδα μετά από χρόνια, λόγω σειράς τραυματισμών άλλων ποδοσφαιριστών. Η κλεψύδρα αδειάζει, το Kerry δύο λεπτά μακριά από την αιωνιότητα. Δύο γκολ μπροστά.

 

…Here they come… This is Liam Connor, the full back… A high, lobbing, dropping ball in towards the goalmouth… A shot, a goal! A goal for Offaly!!!!

 

O Darby πετυχαίνει γκολ, βάζει το Offaly 1 πόντο μπροστά και πανυγηρίζει σαν τρελός! Ξεχασμένος για χρόνια και στην πρωτη επαφή με την μπάλα πετυχαίνει τη μεγαλή ανατροπή! Δίνει σάρκα στα όνειρα όλων στο Offaly και «τσακίζει»  όλους στο Kerry… Η μεγαλύτερη ομάδα όλων των εποχών δε γίνεται «αθάνατη»…

Πανδαιμόνιο. Ουρλιαχτά χαράς και κλάματα… Kerry 0-17 Offaly 1-15.

 

And its over, Offaly are champions! What a game, what a game, what a game![6]

 

Ένα από τα πιο δραματικά παιχνίδια του Gaelic Football κρίθηκε σε μια στιγμή. Σημάδεψε βαθύτατα την ποδοσφαιρική ιστορία των δύο Counties και όσους συμμετείχαν.

Οι παίχτες του Offaly ήπιαν το νερό της πηγής, αλλά… τώρα τι; «Ποιον κυνηγάμε να περάσουμε;» Εως σήμερα, το Offaly δεν έχει ξαναφτάσει σε τελικό… Ίσως εκείνο το γκολ να αποτέλεσε ευχή και κατάρα μαζί.

Το Kerry απογοήτευσε την επόμενη σεζόν, αλλά επέστρεψε κατακτώντας 3 συνεχόμενους τίτλους. Ακόμη και σήμερα, οι τότε ποδοσφαιριστές παραδέχονται ότι εκείνη η στιγμή τους έχει σημαδέψει. Πολλοί πιστεύουν ότι αν κέρδιζαν το 5ο, θα σταματούσαν τις καριέρες τους και λογικά δε θα κέρδιζαν τους επόμενους τίτλους.

Και ο Darby; Απέκτησε τη φήμη του «μπεκρή», η ζωή του δεν πήρε την καλύτερη τροπή (σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο). Θα είναι όμως για πάντα αυτός που σταμάτησε το Kerry…

Η πίστη του Offaly ολα τα χρόνια μέχρι την επιτυχία, η ενδυνάμωση τους από τις αποτυχίες ενέπνευσε πολλές ομάδες έπειτα. Το Kerry έδωσε το δικό του μάθημα στις επόμενες γενιές: το παράδειγμα πώς η σκληρη δουλειά σε συνδυασμό με το ταλέντο φέρνουν εκπληκτικά αποτελεσματα και το αντιπαραδειγμα της «ύβρεως»…

Μια στιγμή. Ένα γκολ. Και η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά. Και η Ιστορία τους τακτοποίησε όλους – τους έκανε «Αθάνατους»[7].

[1] Ως inter-county αναφερόμαστε στο πρωτάθλημα μεταξύ των κομητειών και όχι μεταξύ συλλόγων. Στο παρόν γίνεται λόγος για το πρωτάθλημα ανδρών.

[2] Οι αγωνίζοντες σε gaelic sports δεν πληρώνονται, καθώς θεωρείται ότι εθελοντικά συμμετέχουν στην εξέλιξη και διάδοση αυτού τους σημαντικού κομματιου της ιρλανδικής κουλτούρας, το επίπεδο όμως παραμένει εππαγγλεματικό. Στις μέρες μας υπάρχει μια συζήτηση αν αυτό πρέπει να αλλάξει, ώστε οι αθλητές να μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

[3] Διαβάστε επίσης http://irishpost.co.uk/meet-irish-gaa-player-spends-ten-hours-commuting-games/ την ιστορία της P.Jackmann που ταξιδεύει κάθε Σαββατοκύριακο από την Αγγλία για να αγωνιστέι με την ομάδα της στην Ιρλανδία.

[4] Η Ιρλανδία χωρίζεται σε 4 μεγάλες περιφέρειες (Provinces). Με βάση το τότε σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, στους ημιτελικούς βρίσκονταν οι τέσσερις πρωταθλητές των προταθλημάτων των περιφερειών. Το Δουβλίνο έμενε εκτός ημιτελικών (από το Offlay) καθώς και το πολύ δυνατό Cork (από το παντοδύναμο Kerry).

[5] Το σκορ μετράται ως εξης: το πρώτο νούμερο είναι τα γκολ (όσα δηλαδή σκοράρονται εντός των δοκαριών) και μετράνε για 3 πόντους το καθένα. Το δέυτερο νούμερο είναι οι πόντοι και κάθε πόντος κατοχυρώνεται όταν η μπάλα περάσει ανάμεσα από τα δύο κάθετα δοκάρια και πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του τέρματος.

[6] Τα σκόρπια λόγια στο κείμενο προέρχονται από την περιγραφή του αγώνα.

[7] Διαβάστε το βιβλίο «Kings of September: The day Offaly denied Kerry five in a row»

 

Πρώτη δημοσίευση: Humba!, Τεύχος 24, Φθινόπωρο 2016 – www.humbazine.gr

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on December 1, 2016 in Uncategorized

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: